Αρχική   >   Συνταγή    >    Κοτόπουλο Μπιριάνι

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΠΙΡΙΑΝΙ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΠΙΡΙΑΝΙ
Χρόνος προετοιμασίας
60'
Χρόνος μαγειρέματος
60'
Μερίδες
4
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Θερμίδες
670 kcal/μερίδα

ΥΛΙΚΑ


  • 4 ολόκληρα πόδια κοτόπουλο (όχι μόνο τα μπούτια)

  • 10 φασολάκια κάρδαμου (κακουλέ) σπασμένα λίγο

  • 1 ξύλο κανέλας

  • 1 κομμάτι τζίντζερ γύρω στα 7 εκατοστά κομμένο σε ροδέλλες

  • 1 κ.γ. κύμινο άκοπο

  • νερό για να βράσουμε το ρύζι

  • 2 κύβο κότας MAGGI

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • 3 κ.σ. βούτυρο

  • 2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση και σε λεπτές λωρίδες

  • 2 μικρά φρέσκα τσίλι χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένα

  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο

  • 250 γρ. ρύζι μπασμάτι

  • 1/2 κ.γ. σαφράν

  • μια χούφτα σταφίδες

  • 2 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο

  • 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  1. Πάρτε τα πόδια του κοτόπουλου, στεγνώστε τα με χαρτί και αλείψτε τα με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε τα καλά. Αφήστε τα στην άκρη.

  2. Πάρτε τον κάρδαμο, την κανέλα, το τζίντζερ και το κύμινο και βάλτε τα σε ένα μικρό τουλπάνι. Δέστε τα καλά με σπάγκο και βάλτε σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό και τους κύβους κότας MAGGI.

  3. Βάλτε το νερό να βράσει και αφήστε τα αρωματικά εκεί μέσα με το νερό να σιγοβράζει για 15 λεπτά. Αφαιρέστε και πετάξτε το σακουλάκι με τα μπαχαρικά. Το νερό θα έχει πάρει ένα υπέροχο άρωμα. Σβήστε το μάτι.

  4. Ζεστάνετε ένα βαρύ τηγάνι και σε αυτό λιώστε το βούτυρο. Σοτάρετε το κρεμμύδι και αφού πάρει αρκετό χρώμα για 8-10 λεπτά ρίξτε το τσίλι και το σκόρδο και σοτάρετέ τα και αυτά μέχρι να πάρουν χρώμα και να αρωματιστούν. Αφαιρέστε από το τηγάνι και κρατήστε τα σε ένα μπολ αφού ρίξετε αλάτι και πιπέρι. Καθαρίστε το τηγάνι και βάλτε το ξανά στη φωτιά.

  5. Βάλτε το κοτόπουλο στο τηγάνι και σοτάρετέ το πολύ καλά από όλες τις πλευρές για να πάρει καλό χρώμα. Αφαιρέστε από το τηγάνι και αφήστε το σε ένα μπολ να ξεκουραστεί και να κρυώσει. Αφαιρέστε το δέρμα και πετάξτε το. Μιας και θα βράσει μετά το κοτόπουλο το δέρμα θα πανιάσει και δεν θα είναι τραγανό οπότε δεν το χρειαζεστε.

  6. Βάλτε το νερό να βράσει ξανά και ρίξτε μέσα το ρύζι μαζί με μπόλικο αλάτι. Βράστε το ρύζι για 5 λεπτά, σουρώστε και κρατήστε μια κούπα από το ζωμό. Στο μπολ που κρατάτε το ρύζι ρίξτε μέσα το σαφράν και τις σταφίδες. Ανακατέψτε.

  7. Ήρθε η ώρα να ενώσετε τα υλικά και να φτιάξετε το φαγητό σας.

  8. Σε μια κατσαρόλα όχι πολύ πλατιά γύρω στα 20 εκατοστά βάλτε κάτω κάτω το μισό ρύζι.

  9. Από πάνω βάλτε το μισό κρεμμύδι σε μια ωραία στρώση, από πάνω τα κοτόπουλα μαζί με ότι ζουμιά έχουν βγάλει, πάνω τους το δυόσμο και το κόλιανδρο και πάνω το υπόλοιπο κρεμμύδι. Πάνω το υπόλοιπο ρύζι.

  10. Ρίξτε και το ζουμί που κρατήσατε καπακώστε και βράστε σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα μέχρι να ψηθεί το ρύζι και το κοτόπουλο.

  11. Αφαιρέστε από τη φωτιά, ανακατέψτε και σερβίρετε!