Αρχική   >   Συνταγή    >    Σουτζουκάκια από τον Άκη Πετρετζίκη

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΆΚΗ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗ

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΆΚΗ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗ
Χρόνος προετοιμασίας
40'
Χρόνος μαγειρέματος
50'
Μερίδες
4
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο

ΥΛΙΚΑ

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 250 γρ. χοιρινό κιμά
  • 200 γρ. ψωμί του τοστ
  • 100 ml γάλα 3,5% λιπαρά
  • 1 αυγό
  • αλάτι
  • 1 ½ κουτ. του γλυκού κύμινο
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • δυόσμο
  • 100 γρ. αλεύρι για αλεύρωμα

Για τη σάλτσα

  • 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 100 γρ κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. της σούπας πελτέ τομάτας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 250 ml νερό
  • 1 κύβο κότας Maggi
  • 2 τομάτες ψιλοκομμένες
  • ½ κουτ. του γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 στικ κανέλας

Για το σερβίρισμα

  • ρύζι μπασμάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα σουτζουκάκια

  1. Στο μίξερ χτυπάμε το λάδι και το σκόρδο.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ θα ρίξουμε όλα τα υγρά υλικά μας. Το λάδι με το σκόρδο, το γάλα και το αυγό. Ανακατεύουμε με το σύρμα για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε και το ψωμί σε κομμάτια, το κύμινο, και τον δυόσμο ψιλοκομμένο.
  3. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μέχρι να λιώσει τελείως το ψωμί. Προσθέτουμε στο μείγμα αρκετό αλάτι και πιπέρι και τους δύο κιμάδες και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
  4. Σε ένα ταψάκι με αλεύρι, πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας σε οβάλ σχήμα και τα τοποθετούμε στο ταψάκι. (περίπου 30-50 γρ. το καθένα)
  5. Γυρνάμε τα σουτζουκάκια να πάει το αλεύρι παντού.
  6. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε σπορέλαιο και περιμένουμε 1 λεπτό να κάψει.
  7. Απομακρύνουμε το παραπανίσιο αλεύρι και τοποθετούμε ένα- ένα τα σουτζουκάκια μας μέσα στο τηγάνι. Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια μας μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. (για περίπου 5 λεπτά)
  8. Μεταφέρουμε τα σουτζουκάκια μας σε ένα ταψί ή σε ένα πιάτο στο οποίο έχουμε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν τα περιττά λάδια και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα

  1. Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  2. Χοντροκόβουμε ένα κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και τα βάζουμε μέσα.
  3. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Περιμένουμε μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
  4. Μόλις καραμελώσει, ρίχνουμε 1 κουτ. της σούπας γεμάτη πελτέ τομάτας και σοτάρουμε καλά τουλάχιστον 1-2 λεπτά για να δέσει η σάλτσα. Σβήνουμε με το κρασί.
  5. Προσθέτουμε κανέλα, φύλλα δάφνης, τον κύβο κότας, τη ντομάτα και το νερό. Ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε μέσα και τα σουτζουκάκια.
  6. Καπακώνουμε και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά να δέσει η σάλτσα και τα σουτζουκάκια μας να είναι έτοιμα.
  7. Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια μας με ρύζι μπασμάτι