Αρχική   >   Συνταγή    >    Κις με μανιτάρια και μπρι

ΚΙΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΡΙ

ΚΙΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΡΙ
Χρόνος προετοιμασίας
120'
Χρόνος μαγειρέματος
90'
Μερίδες
10
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Θερμίδες
460 kcal/μερίδα

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 350 γρ. αλέυρι

  • 250 γρ. βούτυρο παγωμένο σε κύβους

  • 40 γρ. νερό παγωμένο

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 1 κρόκο αυγού

  • 1 κρόκο για άλειμμα

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2 κύβο κότας MAGGI

  • 500 ml γάλα 3,5% λιπαρά

  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

  • 100 γρ. τυρί τριμμένο

  • 1 κ.γ. θυμάρι ξερό

  • 6 αυγά

  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

  • 1,5 κ.γ. αλάτι

  • 1 κρόκο για άλειμμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάλτε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο σε ένα μίξερ. Χτυπήστε με το σύρμα μέχρι το βούτυρο να διαλυθεί τελείως. Χαμηλώστε την ένταση του μίξερ και ρίξτε τον έναν κρόκο.

  2. Προσθέστε σιγά σιγά το παγωμένο νερό μέχρι η ζύμη να δέσει και να γίνει αρκετά μαλακή για να τη δουλέψετε.

  3. Τυλίξτε τη ζύμη με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.

  4. Αλευροβουτυρώστε μία ταρτιέρα 28 εκ. στρογγυλή και αφήστε την στην άκρη.

  5. Πάρτε 2 μεγάλες λαδόκολλες και βάλτε το ζυμάρι ανάμεσα τους εφόσον έχετε αλευρώσει καλά και το ζυμάρι και τις λαδόκολλες. Με τον πλάστη ανοίξτε το φύλλο ανάμεσα από τις λαδόκολλες.

  6. Ανοίξτε καλά μέχρι το φύλλο σας να γίνει λεπτό σαν δέκα φύλλα χαρτί ενωμένα.

  7. Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρετε τη ζύμη στην ταρτιέρα.

  8. Πατήστε απαλά με τα χέρια σας τη ζύμη έτσι ώστε να κολλήσει καλά στα τοιχώματα της ταρτιέρας.

  9. Με ένα πιρούνι κάντε τρύπες στον πάτο της τάρτας. Απλώστε πάνω στη ζύμη ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης και προσθέστε βάρος (όσπρια). Σκεπάστε και το βάρος γυρίζοντας τη μεμβράνη.

  10. Ψήστε την τάρτα μαζί με το βάρος σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για μισή ώρα.

  11. Αφαιρέστε τη ζύμη από το φούρνο και ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 180°C ενώ βγάζετε το βάρος και αλείψτε με ένα πινέλο με τον κρόκο αραιωμένο με νερό. Συνεχίστε το ψήσιμο για 5 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

  12. Σε ένα κρύο τηγάνι προσθέτετε το μισό βούτυρο και αφήστε το να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Με το που λιώσει προσθέστε το υπόλοιπο βούτυρο, το φασκόμηλο, το αλάτι, το πιπέρι και αφήστε να ζεσταθεί και να αλλάξει χρώμα. Θα πρέπει να πάρει χρώμα φουντουκιού.

  13. Ανακατέψτε το βούτυρο με τα μανιτάρια και βάλτε ξανά το τηγάνι στη φωτιά.

  14. Ρίξτε σε δόσεις τα μανιτάρια στο τηγάνι και τα σοτάρετε χωρίς να τα ανακατεύετε μέχρι να χάσουν όλα τα υγρά τους και να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αφαιρέστε και κρατήστε σε ένα μπολ.

Για το μείγμα γάλακτος:

  1. Βάλτε το γάλα, τα αυγά, τους κύβους κότας MAGGI και την κρέμα στο μπλέντερ ή το χτυπάτε με ένα μπίμερ. Προσθέστε 1,5 κ.γ. αλάτι, τριμμένο πιπέρι, το κρεμμυδάκι και μοσχοκάρυδο. 

Αν δεν χωράνε τα υλικά σας στο μπλέντερ, την κάνετε σε 2 δόσεις.

Για το στήσιμο της τάρτας:

  1. Για να στήσετε την τάρτα βάλτε στον πάτο της ψημένης ζύμης το 1/3 από το τυρί. Από πάνω τα μισά μανιτάρια. Από πάνω τα 2/3 από την κρέμα που φτιάξατε. Συνεχίστε με το 1/3 από το τυρί, τα υπόλοιπα μανιτάρια.

  2. Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα γάλακτος.

  3. Ψήστε στους 140°C  για 60 λεπτά. Περιμένετε να κρυώσει πριν την κόψετε για να σερβίρετε.