Κάθε μέρα, χιλιάδες τρόφιμα μένουν αναξιοποίητα και καταλήγουν στα σκουπίδια. Μόνο στην Ευρώπη, σπαταλώνται ετησίως περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων, με κόστος σχεδόν 143 δισ. ευρώ, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα, η σπατάλη φαγητού αγγίζει το 1/3 όλων των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Κι όμως, μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό υιοθετώντας νέες συνήθειες και αξιοποιώντας κάθε υλικό, μαζί με τη Maggi. Γιατί, μαγειρεύοντας με Maggi, κάνεις το καλό, καλύτερο.

Δες παρακάτω τρόπους και συμβουλές για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Μείωση Σπατάλης Τροφίμων

Η Σπατάλη Τροφίμων μας αφορά όλους και για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της, χρειάζεται δυναμική κινητοποίηση και συντονισμένη δράση. Στόχος της μάρκας MAGGI είναι η ευαισθητοποίηση αναφορικά με την έκταση και τις επιπτώσεις της Σπατάλης Τροφίμων, αλλά και η ανάδειξη και διάδοση καλών πρακτικών, για να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο.

Η Nestlé αποτελεί ενεργό μέλος της “Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων” στην Ελλάδα. Στόχος της Συμμαχίας είναι η συντονισμένη δράση για την καταπολέμηση του εν λόγω φαινομένου, μέσα από την ανάπτυξη συνεργειών και συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων μερών, των αρμόδιων δημόσιων φορέων και των επιχειρήσεων τροφίμων και εστίασης σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, της ακαδημαϊκής & ερευνητικής κοινότητας.

Ενημερωνόμαστε σωστά, μαγειρεύουμε δημιουργικά και ξαναδίνουμε γεύση σε ό,τι αξίζει για ένα μέλλον με λιγότερη σπατάλη!

 

Αποθήκευση τροφίμων

Tips

 1. Κανόνας των 2 ωρών: Μετά τις 2 ώρες, μπορεί να εμφανιστούν βακτήρια στο φρεσκομαγειρεμένο φαγητό. Τρώμε και αποθηκεύουμε στο ψυγείο!
 2. Αντίστροφη μέτρηση 4 ημερών: Τόσο διατηρείται το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο. Γι’ αυτό το καταναλώνουμε εγκαίρως.

Tricks

 1. Ο χώρος για τα τρόφιμα που χαλάνε γρήγορα: Διαλέγουμε συγκεκριμένο, ορατό χώρο στο ψυγείο. Έτσι, έχουμε μία διαρκή υπενθύμιση να τα αξιοποιήσουμε άμεσα!
 2. Περιστροφή των τροφίμων: Φέρνουμε μπροστά τα τρόφιμα που λήγουν σύντομα και πίσω εκείνα που αντέχουν. Έτσι, δεν πετάμε τίποτα.

Συντήρηση τροφίμων

Tips

 1. Ρυθμίζουμε σωστά τις θερμοκρασίες του ψυγείου μας.
 2. Τα φρούτα και τα λαχανικά συντηρούνται στο ψυγείο για 7-14 ημέρες, χωρίς να κοπούν. Προτιμάμε συσκευασίες που αερίζονται και δεν μαζεύουν υγρασία.
 3. Δεν αποθηκεύουμε ευπαθή τρόφιμα στην πόρτα του ψυγείου, γιατί χάνει θερμοκρασία εύκολα και αργεί να επανέλθει.

Tricks

 1. Μπανάνες: Τυλίγουμε το κοτσάνι τους με πλαστική μεμβράνη κουζίνας. Γάλα: Το γάλα μπορεί να καταψυχθεί, πριν τη χρήση, για έως και 3 μήνες.
 2. Αυγά: Κι όμως! Μπορούμε να διατηρήσουμε και αυγά στην κατάψυξη.
 3. Σάλτσα ντομάτας: Καταψύχουμε τη σάλτσα, σε σακουλάκι τροφίμων. Μόλις παγώσει, τη διαχωρίζουμε σε ατομικές μερίδες.
 4. Μαρούλι: Το μαρούλι κρατάει περισσότερο τυλιγμένο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, γιατί το χαρτί απορροφά την υγρασία.
 5. Μπαχαρικά: Αποθηκεύουμε τα μπαχαρικά σε γυάλινα δοχεία, μακριά από εστίες και υψηλές θερμοκρασίες, για να κρατήσουν το άρωμά τους.

Leftovers

Tips
Συνταγές leftovers: Αξιοποιούμε δημιουργικά κάθε περίσσευμα φαγητού, σε εμπνευσμένες συνταγές. Τα γινωμένα φρούτα & λαχανικά, γίνονται απολαυστικά smoothies και μοναδικές τάρτες. Περίσσεψαν μακαρόνια; Μπορούν να γίνουν μία υπέροχη μακαρονοσαλάτα! Έμεινε κοκκινιστό κρέας; Το αξιοποιούμε σε πεντανόστιμες κρέπες! Για περισσότερες συνταγές με Leftovers!

Tricks

 1. Τραπέζι χωρίς leftovers: Υπολογίζουμε τις μερίδες με βάση τους καλεσμένους που επιβεβαιωμένα θα έρθουν.
 2. Αποθηκεύοντας τα leftovers: Προτιμάμε γυάλινα διαφανή δοχεία, για να βλέπουμε ό,τι έχουμε φυλάξει, ώστε να τα αξιοποιήσουμε άμεσα.

Καταναλωτικές συνήθειες

Tips

 1. Σωστή οργάνωση: Προγραμματίζουμε τα γεύματα της εβδομάδας, από το Σαββατοκύριακο. Πριν κάνουμε λίστα με ψώνια, τσεκάρουμε τι υπάρχει ήδη στο ψυγείο και τα ντουλάπια μας.
 2. Μένουμε πιστοί στη λίστα: Όταν ψωνίζουμε, αντιστεκόμαστε σε ό,τι δεν χρειαζόμαστε πραγματικά. Έτσι κάνουμε και οικονομία!

Tricks

 1. Σερβίρουμε μικρές ποσότητες φαγητού. Εάν κάποιος δεν χορτάσει, μπορεί απλά, να ξαναγεμίσει το πιάτο του.
 2. Όταν ψωνίζουμε, προσέχουμε πάντα τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων.
 3. Μοιραζόμαστε φαγητό που περίσσεψε, με αγαπημένους και γείτονες ή με κάποιον που το έχει ανάγκη.
 4. Αναζητούμε νέες συμβουλές για τη σωστή διαχείριση φαγητού και ενθαρρύνουμε και τους δικούς μας ανθρώπους να αλλάξουν συνήθειες.
 5. Κάνουμε κομποστοποίηση. Προμηθευόμαστε έναν κατάλληλο κάδο για το δικό μας φυσικό λίπασμα από υπολείμματα τροφίμων!