Αρχική   >   Συνταγή    >    Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΆΚΗ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗ

Maggi Cooking - Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΆΚΗ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗ

MAGGI
μυστικό


Χρόνος προετοιμασίας
30'
Χρόνος μαγειρέματος
120'
Μερίδες
8
Βαθμός δυσκολίας
Δύσκολο

ΥΛΙΚΑ

Για τον κιμά

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • φρέσκo θυμάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ 
  • 1 κουτ. του γλυκού κανέλα τριμμένη
  • 2 κύβους βοδινό Maggi
  • ½ ματσάκι μαϊντανό 

Για τη μπεσαμέλ

  • 150 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 1,5 λίτρο γάλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη χωρισμένη σε 100 και 50 γρ.

Για τα μακαρόνια

  • 500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
  • 100 γρ. γραβιέρα
  • 30 ml ελαιόλαδο στα μακαρόνια
  • θυμάρι μπόλικο ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον κιμά

  1. Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι και περιμένουμε να καραμελώσουν. Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε.
  2. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε για τουλάχιστον 2 λεπτά. Είναι σημαντικό να σοτάρουμε τον πελτέ μας γιατί θα δώσει γεύση και σώμα στον κιμά μας. 
  3. Προσθέτουμε τον κιμά και με μία κουτάλα τον "σπάμε" για 4-5 λεπτά. 
  4. Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Αν χρειαστεί σε αυτό το σημείο προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
  5. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
  6. Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, την κανέλα και τους κύβους βοδινού.
  7. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του το φαγητό για 10-20 λεπτά.
  8. Μόλις γίνει ο κιμάς μας τον αφήνουμε στην άκρη και προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Για τη μπεσαμέλ

  1. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει αλλά δεν έχει κάψει προσθέτουμε 100 γρ. αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για μερικά λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι.
  2. Προσέχουμε να παίρνουμε και από τα πλάγια της κατσαρόλας το αλεύρι για να μην καεί.
  3. Ξεκινάμε να προσθέτουμε το γάλα σε αρκετές δόσεις και ανακατεύουμε κάθε φορά με το σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια και να γίνει κρεμώδης η μπεσαμέλ.
  4. Στην αρχή το μείγμα είναι πάρα πολύ σφιχτό και θέλει επιμονή για να γίνει καλό αλλά καθώς ρίχνουμε όλο και πιο πολύ γάλα τόσο πιο ωραία γίνεται η μπεσαμέλ.
  5. Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει, προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει οπότε ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, αφαιρούμε από τη φωτιά.
  6. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε για να πέσει η θερμοκρασία. 

Για τα μακαρόνια

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  2. Πάνω από τα μακαρόνια, βάζουμε τον κιμά και με τον ίδιο τρόπο απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
  3. Τέλος ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε (50 γρ. τριμμένη γραβιέρα) στην επιφάνεια του παστίτσιου προσθέτοντας αν θέλουμε μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου.
  4. Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα η μπεσαμέλ.
  5. Αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε και το παραδοσιακό παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη είναι έτοιμο για σερβίρισμα.


Ανακαλύψτε περισσότερες συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκη για υπέροχες γεύσεις στην κουζίνα σας.