Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
MyMenu IQ™
X
Balance your meal
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
What does it mean?
Good Balance
What does it mean?
Now enjoy your meal!
Πίσω
Your Selection (1)
Πίσω
48 50.7g / 48%
35 84.2g / 35%
17 42.5g / 17%

The energy content breakdown shows the amount of the macronutrients (i.e. carbohydrate, protein and fat) contained in one serving of the recipe and their relative contribution (in %) to the total energy content of the serving.

What is a balanced menu?

A balanced menu provides a variety of food groups and key nutrients.

MyMenu IQ™ generates a nutritional score, considering the energy content and the nutrients in the menu, and their contribution towards achieving nutritional recommendations as based on a 2,000 kcal daily diet for an average adult.
 
MyMenu IQ™ guides you to select a balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

What does the MyMenu IQ™ score mean ?

Room for Balance Improvement (0 - 44)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Great Balance (70 - 100)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Good Balance (45 - 69)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

The MyMenu IQ™ score applies to the digital recipe as described on the site. Nutrition composition data for food ingredients and food products is based on Standard Food Composition Databases such as USDA SR28, BLS32 as well as food label data.

Nutritional Tips
  • Tip 1

  • Tip 2

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

(0)
136 λεπτά
Μέτρια

Συστατικά

8 μερίδες

Αυτό το πιάτο έγινε για 8

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Κρεμμύδια
2  Κλωνάρια
Θυμάρι, φρέσκο
1 
Σκελίδα σκόρδο
100  γρ.
Κόκκινο κρασί
1  κ.γλ.
Κανέλα
0.5  Ματσάκι
Μαΐντανός, φρέσκος
150  γρ.
Βούτυρο
150  γρ.
Αλεύρι
1.5  L
Γάλα
0.5  κ.γλ.
Αλάτι
0.33  κ.γλ.
Μαύρο πιπέρι
0.5  κ.γλ.
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
4  κ.γλ.
Θυμάρι, φρέσκο
4  κ.σ.
Ελαιόλαδο
1  κ.σ.
Ζάχαρη
2  κ.σ.
Πελτές ντομάτας
750  γρ.
Κιμάς μοσχαρίσιος
400  γρ.
Ντομάτα κονκασέ
30  mL
Ελαιόλαδο
500  γρ.
Μακαρόνια για παστίτσιο
250  γρ.
Γραβιέρα τριμμένη

μεγέθη μερίδας

Οι 5 καλύτερες συμβουλές και κόλπα μας

Εξαγωγή Συστατικών

Επιλέξτε από την λίστα των συστατικών

αντίγραφο
.

Εμφάνιση διατροφικών τιμών

Υδατάνθρακες
84.21 g
Ενέργεια
967.42 kcal
Λιπαρά
50.7 g
Εδώδιμες Ίνες
8.73 g
Πρωτεΐνες
42.52 g
Σάκχαρα
18.33 g
Πληροφορίες ανά μερίδα

Εκτέλεση

136 λεπτά
  • Βήμα 1

    7 λεπτά
    Για τον κιμά: Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ζάχαρη και φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι και περιμένουμε να καραμελώσουν. Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε.
  • Βήμα 2

    2 λεπτά
    Προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε για τουλάχιστον 2 λεπτά. Είναι σημαντικό να σοτάρουμε τον πελτέ μας γιατί θα δώσει γεύση και σώμα στον κιμά μας.
  • Βήμα 3

    5 λεπτά
    Προσθέτουμε τον κιμά και με μία κουτάλα τον σπάμε για 4-5 λεπτά.
  • Βήμα 4

    4 λεπτά
    Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Αν χρειαστεί σε αυτό το σημείο προσθέτουμε 2 κ.σ. λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
  • Βήμα 5

    1 λεπτά
    Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
  • Βήμα 6

    1 λεπτά
    Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, την κανέλα και τους κύβους βοδινού.
  • Βήμα 7

    20 λεπτά
    Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του το φαγητό για 10-20 λεπτά.
  • Βήμα 8

    1 λεπτά
    Μόλις γίνει ο κιμάς μας τον αφήνουμε στην άκρη και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
  • Βήμα 9

    4 λεπτά
    Για τη μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει αλλά δεν έχει κάψει προσθέτουμε 100 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για μερικά λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι. Προσέχουμε να παίρνουμε και από τα πλάγια της κατσαρόλας το αλεύρι για να μην καεί.
  • Βήμα 10

    3 λεπτά
    Ξεκινάμε να προσθέτουμε το γάλα σε αρκετές δόσεις και ανακατεύουμε κάθε φορά με το σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια και να γίνει κρεμώδης η μπεσαμέλ μας.
  • Βήμα 11

    1 λεπτά
    Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει, προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει οπότε ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Βήμα 12

    1 λεπτά
    Εκτός φωτιάς προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε για να πέσει η θερμοκρασία.
  • Βήμα 13

    6 λεπτά
    Για τα μακαρόνια: Βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Βάζουμε 30ml ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη. Μιας και θα ψηθεί το φαγητό στον φούρνο τα μακαρόνια θα ψηθούν και άλλο οπότε καλό είναι να μην είναι παραβρασμένα.
  • Βήμα 14

    2 λεπτά
    Στραγγίζουμε, βάζουμε σε ένα ταψί 35x25 εκ. το οποίο έχουμε λαδώσει και προσθέτουμε μπόλικο θυμάρι, τα 100γρ γραβιέρα και πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται. Ανακακατεύουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Βήμα 15

    1 λεπτά
    Για το παστίτσιο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Βήμα 16

    5 λεπτά
    Πάνω από τα μακαρόνια, βάζουμε τον κιμά και με τον ίδιο τρόπο απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Τέλος ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε (50 γρ. τριμμένη γραβιέρα) στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου.
  • Βήμα 17

    40 λεπτά
    Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα η μπεσαμέλ.
  • Βήμα 18

    32 λεπτά
    Αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσει και το παραδοσιακό παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 1 18

Βήμα 1 Βήμα 1

Για τον κιμά: Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ζάχαρη και φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι και περιμένουμε να καραμελώσουν. Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 2 18

Βήμα 2

Προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε για τουλάχιστον 2 λεπτά. Είναι σημαντικό να σοτάρουμε τον πελτέ μας γιατί θα δώσει γεύση και σώμα στον κιμά μας.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 3 18

Βήμα 3

Προσθέτουμε τον κιμά και με μία κουτάλα τον σπάμε για 4-5 λεπτά.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 4 18

Βήμα 4 Βήμα 4

Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Αν χρειαστεί σε αυτό το σημείο προσθέτουμε 2 κ.σ. λίγο ακόμα ελαιόλαδο.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 5 18

Βήμα 5
: Κόκκινο κρασί

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 6 18

Βήμα 6

Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, την κανέλα και τους κύβους βοδινού.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 7 18

Βήμα 7

Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του το φαγητό για 10-20 λεπτά.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 8 18

Βήμα 8

Μόλις γίνει ο κιμάς μας τον αφήνουμε στην άκρη και προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 9 18

Βήμα 9 Βήμα 9

Για τη μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει αλλά δεν έχει κάψει προσθέτουμε 100 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για μερικά λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι. Προσέχουμε να παίρνουμε και από τα πλάγια της κατσαρόλας το αλεύρι για να μην καεί.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 10 18

Βήμα 10 Βήμα 10

Ξεκινάμε να προσθέτουμε το γάλα σε αρκετές δόσεις και ανακατεύουμε κάθε φορά με το σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια και να γίνει κρεμώδης η μπεσαμέλ μας.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 11 18

Βήμα 11 Βήμα 11

Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει, προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει οπότε ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, αφαιρούμε από τη φωτιά.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 12 18

Βήμα 12 Βήμα 12

Εκτός φωτιάς προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε για να πέσει η θερμοκρασία.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 13 18

Βήμα 13

Για τα μακαρόνια: Βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Βάζουμε 30ml ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη. Μιας και θα ψηθεί το φαγητό στον φούρνο τα μακαρόνια θα ψηθούν και άλλο οπότε καλό είναι να μην είναι παραβρασμένα.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 14 18

Βήμα 14 Βήμα 14

Στραγγίζουμε, βάζουμε σε ένα ταψί 35x25 εκ. το οποίο έχουμε λαδώσει και προσθέτουμε μπόλικο θυμάρι, τα 100γρ γραβιέρα και πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται. Ανακακατεύουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 15 18

Βήμα 15

Για το παστίτσιο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 16 18

Βήμα 16

Πάνω από τα μακαρόνια, βάζουμε τον κιμά και με τον ίδιο τρόπο απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Τέλος ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε (50 γρ. τριμμένη γραβιέρα) στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 17 18

Βήμα 17 Βήμα 17

Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα η μπεσαμέλ.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 18 18

Βήμα 18

Αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσει και το παραδοσιακό παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Συνταγή ως PDF