Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

0
136 λεπτά
Μέτρια

Συστατικά

-
8 μερίδες
+

Αυτό το πιάτο έγινε για 8 εδώ

2 
Κρεμμύδια
2 Κλωνάρια
Θυμάρι, φρέσκο
1 
Σκελίδα σκόρδο
100 γρ
Κόκκινο κρασί
1 κ.γ.
Κανέλα
0.5 Ματσάκι
Μαΐντανός, φρέσκος
150 γρ
Βούτυρο
150 γρ
Αλεύρι
1.5 lt
Γάλα
0.5 κ.γ.
Αλάτι
0.33 κ.γ.
Μαύρο πιπέρι
0.5 κ.γ.
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
4 κ.γ.
Θυμάρι, φρέσκο
4 κ.σ.
Ελαιόλαδο
1 κ.σ.
Ζάχαρη
2 κ.σ.
Πελτές ντομάτας
750 γρ
Κιμάς μοσχαρίσιος
400 γρ
Ντομάτα κονκασέ
30 mL
Ελαιόλαδο
500 γρ
Μακαρόνια για παστίτσιο
250 γρ
Γραβιέρα τριμμένη

μεγέθη μερίδας

Οι 5 καλύτερες συμβουλές και κόλπα μας

Εξαγωγή συστατικώνΕξαγωγή συστατικώνΣυσκευασία εκθέσεων

Επιλέξτε από την λίστα των συστατικώνΠληκτρολογήστε τον κατάλογο συστατικώνΕπιλέξτε από την λίστα των συστατικώνΕπιλέξτε από την λίστα των συστατικώνΕπιλέξτε από την λίστα των συστατικώνΕπιλέξτε από την λίστα των συστατικώνΕπιλέξτε από την λίστα των συστα

αντίγραφο
Τα συστατικά βρίσκονται τώρα στο πρόχειρο σας
.

Εμφάνιση διατροφικών τιμών

Ενέργεια
948.96 kcal
Υδατάνθρακες
84.56 g
Πρωτεΐνες
41.01 g
Λιπαρά
50.13 g
Πληροφορίες ανά μερίδα
Ας μαγειρέψουμε

Εκτέλεση

136 λεπτά
Βήμα 1
7 λεπτά
Για τον κιμά: Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ζάχαρη και φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι και περιμένουμε να καραμελώσουν. Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε.
Βήμα 2
2 λεπτά
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε για τουλάχιστον 2 λεπτά. Είναι σημαντικό να σοτάρουμε τον πελτέ μας γιατί θα δώσει γεύση και σώμα στον κιμά μας.
Βήμα 3
5 λεπτά
Προσθέτουμε τον κιμά και με μία κουτάλα τον σπάμε για 4-5 λεπτά.
Βήμα 4
4 λεπτά
Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Αν χρειαστεί σε αυτό το σημείο προσθέτουμε 2 κ.σ. λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
Βήμα 5
1 λεπτά
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
Βήμα 6
1 λεπτά
Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, την κανέλα και τους κύβους βοδινού.
Βήμα 7
20 λεπτά
Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του το φαγητό για 10-20 λεπτά.
Βήμα 8
1 λεπτά
Μόλις γίνει ο κιμάς μας τον αφήνουμε στην άκρη και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Βήμα 9
4 λεπτά
Για τη μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει αλλά δεν έχει κάψει προσθέτουμε 100 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για μερικά λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι. Προσέχουμε να παίρνουμε και από τα πλάγια της κατσαρόλας το αλεύρι για να μην καεί.
Βήμα 10
3 λεπτά
Ξεκινάμε να προσθέτουμε το γάλα σε αρκετές δόσεις και ανακατεύουμε κάθε φορά με το σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια και να γίνει κρεμώδης η μπεσαμέλ μας.
Βήμα 11
1 λεπτά
Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει, προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει οπότε ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, αφαιρούμε από τη φωτιά.
Βήμα 12
1 λεπτά
Εκτός φωτιάς προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε για να πέσει η θερμοκρασία.
Βήμα 13
6 λεπτά
Για τα μακαρόνια: Βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Βάζουμε 30ml ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη. Μιας και θα ψηθεί το φαγητό στον φούρνο τα μακαρόνια θα ψηθούν και άλλο οπότε καλό είναι να μην είναι παραβρασμένα.
Βήμα 14
2 λεπτά
Στραγγίζουμε, βάζουμε σε ένα ταψί 35x25 εκ. το οποίο έχουμε λαδώσει και προσθέτουμε μπόλικο θυμάρι, τα 100γρ γραβιέρα και πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται. Ανακακατεύουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 15
1 λεπτά
Για το παστίτσιο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Βήμα 16
5 λεπτά
Πάνω από τα μακαρόνια, βάζουμε τον κιμά και με τον ίδιο τρόπο απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Τέλος ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε (50 γρ. τριμμένη γραβιέρα) στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου.
Βήμα 17
40 λεπτά
Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα η μπεσαμέλ.
Βήμα 18
32 λεπτά
Αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσει και το παραδοσιακό παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 1 18

Για τον κιμά: Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ζάχαρη και φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι και περιμένουμε να καραμελώσουν. Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 2 18

Προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε για τουλάχιστον 2 λεπτά. Είναι σημαντικό να σοτάρουμε τον πελτέ μας γιατί θα δώσει γεύση και σώμα στον κιμά μας.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 3 18

Προσθέτουμε τον κιμά και με μία κουτάλα τον σπάμε για 4-5 λεπτά.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 4 18

Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Αν χρειαστεί σε αυτό το σημείο προσθέτουμε 2 κ.σ. λίγο ακόμα ελαιόλαδο.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 5 18

: Κόκκινο κρασί

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 6 18

Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, την κανέλα και τους κύβους βοδινού.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 7 18

Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του το φαγητό για 10-20 λεπτά.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 8 18

Μόλις γίνει ο κιμάς μας τον αφήνουμε στην άκρη και προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 9 18

Για τη μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει αλλά δεν έχει κάψει προσθέτουμε 100 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για μερικά λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι. Προσέχουμε να παίρνουμε και από τα πλάγια της κατσαρόλας το αλεύρι για να μην καεί.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 10 18

Ξεκινάμε να προσθέτουμε το γάλα σε αρκετές δόσεις και ανακατεύουμε κάθε φορά με το σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια και να γίνει κρεμώδης η μπεσαμέλ μας.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 11 18

Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει, προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει οπότε ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, αφαιρούμε από τη φωτιά.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 12 18

Εκτός φωτιάς προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε για να πέσει η θερμοκρασία.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 13 18

Για τα μακαρόνια: Βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Βάζουμε 30ml ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη. Μιας και θα ψηθεί το φαγητό στον φούρνο τα μακαρόνια θα ψηθούν και άλλο οπότε καλό είναι να μην είναι παραβρασμένα.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 14 18

Στραγγίζουμε, βάζουμε σε ένα ταψί 35x25 εκ. το οποίο έχουμε λαδώσει και προσθέτουμε μπόλικο θυμάρι, τα 100γρ γραβιέρα και πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται. Ανακακατεύουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 15 18

Για το παστίτσιο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 16 18

Πάνω από τα μακαρόνια, βάζουμε τον κιμά και με τον ίδιο τρόπο απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Τέλος ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε (50 γρ. τριμμένη γραβιέρα) στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 17 18

Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα η μπεσαμέλ.

Παραδοσιακό Παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 18 18

Αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσει και το παραδοσιακό παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Συνταγή ως PDF
Κατεβάστε
Σας ευχαριστούμε για τη βαθμολογία σας!
Ανυπομονούμε για την κριτική σας!

Έχετε ήδη βαθμολογήσει αυτή τη συνταγή / προϊόν.

Κάντε κλικ στον αριθμό των αστεριών που θέλετε να δώσετε: όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο καλύτερη είναι η βαθμολογία.

Υποβολή
Asset 10

Σχόλια 0

0/4000
Παρακαλώ εισάγετε ένα έγκυρο όνομα χρήστη. Αυτό πρέπει να περιέχει 3-15 χαρακτήρες. Οι χαρακτήρες Α έως Ζ και 0 έως 9 επιτρέπονται
όνομα χρήστη