Σουτζουκάκια από τον Άκη Πετρετζίκη
90λεπτά
Δύσκολη
2
Σκελίδες σκόρδο
250 γρ.
Κιμά χοιρινό
200 γρ.
Ψωμί του τοστ
1
Αυγό
0.5 κ.γλ.
Αλάτι
1.5 κ.γλ.
Κύμινο
0.33 κ.γλ.
Μαύρο πιπέρι
2 Φύλλα
Δυόσμος
1
Κρεμμύδι
1
Σκελίδα σκόρδο
100 γρ.
Κόκκινο κρασί
2 Φύλλα
Φύλλα δάφνης
250 γρ.
Νερό
1 κύβος
0.5 κ.γλ.
Καστανή ζάχαρη
3 φλιτζάνια
Ρύζι μπασμάτι
0.5
Ξυλακι κανέλας
2
Ντομάτες
1 κ.σ.
Πελτές ντομάτας
60 γρ.
Ελαιόλαδο
100 γρ.
Αλεύρι
100 mL
Γάλα με 3.5% λιπαρά
250 γρ.
Κιμάς μοσχαρίσιος
.
Εμφάνιση διατροφικών τιμών
Ενέργεια
486.57 kcal
Υδατάνθρακες
35.33 g
Πρωτεΐνες
22.82 g
Λιπαρά
26.63 g
Πληροφορίες ανά μερίδα
Εκτέλεση
90 λεπτά
Βήμα 1
Για τα σουτζουκάκια
Στο μίξερ χτυπάμε το λάδι και το σκόρδο.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο μπολ θα ρίξουμε όλα τα υγρά υλικά μας. Το λάδι με το σκόρδο, το γάλα και το αυγό. Ανακατεύουμε με το σύρμα για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε και το ψωμί σε κομμάτια, το κύμινο, και τον δυόσμο ψιλοκομμένο.
Βήμα 3
Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μέχρι να λιώσει τελείως το ψωμί. Προσθέτουμε στο μείγμα αρκετό αλάτι και πιπέρι και τους δύο κιμάδες και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Βήμα 4
Σε ένα ταψάκι με αλεύρι, πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας σε οβάλ σχήμα και τα τοποθετούμε στο ταψάκι. (περίπου 30-50 γρ. το καθένα).
Βήμα 5
Γυρνάμε τα σουτζουκάκια να πάει το αλεύρι παντού.
Βήμα 6
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε σπορέλαιο και περιμένουμε 1 λεπτό να κάψει.
Βήμα 7
Απομακρύνουμε το παραπανίσιο αλεύρι και τοποθετούμε ένα- ένα τα σουτζουκάκια μας μέσα στο τηγάνι. Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια μας μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. (για περίπου 5 λεπτά)
Βήμα 8
Μεταφέρουμε τα σουτζουκάκια μας σε ένα ταψί ή σε ένα πιάτο στο οποίο έχουμε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν τα περιττά λάδια και αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 9
Για τη σάλτσα
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Βήμα 10
Χοντροκόβουμε ένα κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και τα βάζουμε μέσα.
Βήμα 11
Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Περιμένουμε μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
Βήμα 12
Μόλις καραμελώσει, ρίχνουμε 1 κουτ. της σούπας γεμάτη πελτέ τομάτας και σοτάρουμε καλά τουλάχιστον 1-2 λεπτά για να δέσει η σάλτσα. Σβήνουμε με το κρασί.
Βήμα 13
Προσθέτουμε κανέλα, φύλλα δάφνης, τον κύβο κότας, τη ντομάτα και το νερό. Ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε μέσα και τα σουτζουκάκια.
Βήμα 14
Καπακώνουμε και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά να δέσει η σάλτσα και τα σουτζουκάκια μας να είναι έτοιμα.
Βήμα 15
Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια μας με ρύζι μπασμάτι
Σχόλια 0