Αρχική   >   Συνταγή    >    Κανελόνια από τον Άκη Πετρετζίκη

ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΆΚΗ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗ

ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΆΚΗ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗ

MAGGI
μυστικό


Για ένα πιο ελαφρύ πιάτο αντί για κιμά μοσχαρίσιο, χρησιμοποιήστε κιμά από κοτόπουλο ή γαλοπούλα.


Χρόνος προετοιμασίας
40'
Χρόνος μαγειρέματος
60'
Μερίδες
6
Βαθμός δυσκολίας
Δύσκολο

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη

  • 1 βάζο έτοιμη σάλτσα ντομάτας (600γρ. συνολικά)

  • 1 κύβο βοδινού MAGGI

  • 1 κ.γλ. ζάχαρη

  • 450 γρ. κανελόνια

  • αλάτι και πιπέρι

 

Για την επικάλυψη:

  • 50 γρ. βούτυρο

  • 50 γρ. αλεύρι

  • 500 γρ. γάλα 3.5% λιπαρά

  • 300 γρ. γραβιέρα χωρισμένη

  • 150 γρ. κατίκι

  • 2 κ.σ. ανάμεικτα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά

  • πιπέρι και λίγο αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C στον αέρα.
  2. Βάλτε μια πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και όταν κάψει καλά προσθέστε το ελαιόλαδο και τον κιμά. Καβουρδίστε τον καλά για αρκετή ώρα μέχρι να πάρει καλό χρώμα.
  3. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετέ το και αυτό για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέστε και το σκόρδο και σοτάρετέ το για 1 λεπτό.
  4. Τέλος, προσθέστε τα ¾ από τη σάλτσα, τον κύβο βοδινού MAGGI και τη ζάχαρη. Αφού κατεβάσετε τη θερμοκρασία, κλείστε το καπάκι και σιγομαγειρέψτε για 15 λεπτά μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά από τη σάλτσα. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρέστε το από την φωτιά και προσθέστε τη μισή γραβιέρα. 


Για την προετοιμασία της λευκής σάλτσας:


  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το βούτυρο να λιώσει και προσθέστε το αλεύρι. Ανακατέψτε συνεχώς με ένα σύρμα, ρίξτε σιγά σιγά το γάλα και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  2. Αφήστε την κρέμα να σιγοβράσει για 2 λεπτά και αφαιρέστε την από τη φωτιά.
  3. Προσθέστε το κατίκι και τα αρωματικά και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν καλά και αυτά.
  4. Μεταφέρετε την κρέμα σε ένα μπολ και καλύψτε την με μεμβράνη, πιέζοντάς την, ώστε να ακουμπήσει την κρέμα και να εμποδίσει την δημιουργία κρούστας.
  5. Στη συνέχεια, ετοιμάστε για τα κανελόνια 1 ταψάκι (25Χ30 εκ.) απλώνοντας την υπόλοιπη σάλτσα στον πάτο.
  6. Προσεκτικά γεμίστε τα κανελόνια με τη γέμιση και τοποθετήστε τα στο ταψί. (Ένας πολύ ωραίος τρόπος για να γεμίσετε εύκολα τα κανελόνια σε χρόνο ρεκόρ, είναι να βάλετε το μείγμα του κιμά σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής αφού κρυώσει λίγο).
  7. Απλώστε από πάνω τη λευκή κρέμα και σκορπίστε στην επιφάνειά της την υπόλοιπη γραβιέρα. 
  8. Ψήστε το φαγητό για 30 λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και άλλα 10-15 λεπτά ξεσκέπαστο μέχρι να μαλακώσουν τα κανελόνια μας και να πάρει ωραίο χρώμα η κρέμα.
  9. Αφήστε να κρυώσουν λίγο.
  10. Τα κανελόνια από τον Άκη Πετρετζίκη είναι έτοιμα για σερβίρισμα. 


Ανακαλύψτε περισσότερες, μοναδικές συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκη και συνταγές με ζυμαρικά.