Αρχική   >   Συνταγή    >    Κολοκυθόπιτα αλμυρή από τον Άκη Πετρετζίκη

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΑΛΜΥΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΆΚΗ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗ

Maggi Cooking - Κολοκυθόπιτα αλμυρή από τον Άκη Πετρετζίκη

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΑΛΜΥΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΆΚΗ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗ

MAGGI
μυστικό


Χρόνος προετοιμασίας
60'
Χρόνος μαγειρέματος
80'
Μερίδες
12
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο

  • 1 συσκευασία φύλλο χωριάτικο
  • 150 γρ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 5-6 κλωνάρια θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 700 γρ. (καθαρό βάρος) κολοκύθα κίτρινη χωρίς σπόρια και φλούδα, τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
  • 2 κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένες
  • 1 κύβος κότας ή λαχανικών Maggi
  • 400 ml γάλα
  • 80 γρ. τραχανάς ξινός ή γλυκός
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι προαιρετικά
  • πιπέρι
  • 1 κουταλιά του γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 2 αυγά
  • 200 γρ. φέτα
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γέμιση

  1. Σε ένα βαθύ τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι και την κολοκύθα και τα σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι μέχρι να πάρει και αυτή χρώμα και να χάσει το μείγμα τα πολλά υγρά του.
  2. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τον κύβο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε.
  3. Αφού εξατμιστούν τα υγρά και μαλακώσουν και οι πιπεριές, ρίχνουμε το γάλα. Όταν μείνει το μισό, προσθέτουμε τον τραχανά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  4. Όταν εξατμιστούν όλα τα υγρά, απομακρύνουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε με επιπλέον αν χρειάζεται.
  5. Μόλις κρυώσει προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά και ανακατεύουμε. Κρατάμε το μείγμα στο πλάι μέχρι να το χρειαστούμε

Συναρμολόγηση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα
  2. Απλώνουμε ένα φύλλο σε ορθογώνιο, το λαδώνουμε ελαφρά με ένα πινέλο και βάζουμε λίγη γέμιση σε μια γραμμή.
  3. Τυλίγουμε το φύλλο σε μπαστουνάκι και το βάζουμε σε ένα καλά λαδωμένο στρογγυλό ταψί 35 εκ. στην περιφέρεια του ταψιού
  4. Κάνουμε το ίδιο και για τα υπόλοιπα φύλλα δημιουργώντας σαλιγκάρι
  5. Όταν τελειώσουμε λαδώνουμε τα φύλλα από πάνω, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ραντίζουμε με λίγο νερό
  6. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα. Σερβίρουμε με λίγο μαϊντανό.