Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
MyMenu IQ™
X
Balance your meal
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
What does it mean?
Great Balance
What does it mean?
Now enjoy your meal!
Πίσω
Your Selection (1)
Μουσακάς
Μουσακάς
86 min
Δύσκολη
Προσθήκη recipe
Πίσω
40 25.3g / 40%
35 49.2g / 35%
25 37.2g / 25%

The energy content breakdown shows the amount of the macronutrients (i.e. carbohydrate, protein and fat) contained in one serving of the recipe and their relative contribution (in %) to the total energy content of the serving.

What is a balanced menu?

A balanced menu provides a variety of food groups and key nutrients.

MyMenu IQ™ generates a nutritional score, considering the energy content and the nutrients in the menu, and their contribution towards achieving nutritional recommendations as based on a 2,000 kcal daily diet for an average adult.
 
MyMenu IQ™ guides you to select a balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

What does the MyMenu IQ™ score mean ?

Room for Balance Improvement (0 - 44)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Great Balance (70 - 100)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Good Balance (45 - 69)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

The MyMenu IQ™ score applies to the digital recipe as described on the site. Nutrition composition data for food ingredients and food products is based on Standard Food Composition Databases such as USDA SR28, BLS32 as well as food label data.

Nutritional Tips
  • Tip 1

  • Tip 2

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Μουσακάς

(0)
86 λεπτά
Δύσκολη

Συστατικά

6 μερίδες

Αυτό το πιάτο έγινε για 6

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Μελιτζάνες
3 
Πατάτες
1 
Κρεμμύδι
1 
Σκελίδα σκόρδο
1 
Φύλλο δάφνης
2 
Κόκκοι μπαχάρι
1  κ.γλ.
Καστανή ζάχαρη
0.5  κ.γλ.
Αλάτι
0.33  κ.γλ.
Μαύρο πιπέρι
1  L
Γάλα
0.5  φλιτζάνι
Αλεύρι
1 
Κρόκος αυγού
0.25  κ.γλ.
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
150  γρ.
Τυρί, γούδα
600  γρ.
Κιμάς μοσχαρίσιος
2  κ.σ.
Βούτυρο
250  γρ.
Τοματοχυμός

μεγέθη μερίδας

Οι 5 καλύτερες συμβουλές και κόλπα μας

Εξαγωγή Συστατικών

Επιλέξτε από την λίστα των συστατικών

αντίγραφο
.

Εμφάνιση διατροφικών τιμών

Υδατάνθρακες
49.22 g
Ενέργεια
569.62 kcal
Λιπαρά
25.39 g
Εδώδιμες Ίνες
8.28 g
Πρωτεΐνες
37.26 g
Σάκχαρα
19.94 g
Πληροφορίες ανά μερίδα

Εκτέλεση

86 λεπτά
  • Βήμα 1

    10 λεπτά
    Σε ένα κατσαρολάκι ρίξτε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ρίξτε το σκόρδο και στη συνέχεια τον κιμά. Ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει ο κιμάς να βγάζει τα υγρά του.
  • Βήμα 2

    10 λεπτά
    Προσθέστε τον τοματοχυμό, τη δάφνη, τον κύβο βοδινού MAGGI και το μπαχάρι. Ρίξτε ένα μικρό ποτήρι νερό (200 ml) και μαγειρέψτε μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Παράλληλα, σε ένα δεύτερο κατσαρολάκι βάλτε ολόκληρες τις πατάτες ξεφλουδισμένες, προσθέστε νερό να σκεπαστούν και βράστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Βήμα 3

    40 λεπτά
    Ξεφλουδίστε τις μελιτζάνες και κόψε τις σε λεπτές φέτες πάχους λιγότερο από ένα εκατοστό. Ραντίστε με ελαιόλαδο, αλατίστε, απλώστε σε μια ή δυο λαμαρίνες για τον φούρνο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40 λεπτά.
  • Βήμα 4

    10 λεπτά
    Όταν βράσουν οι πατάτες κρυώστε κάτω από τρεχούμενο νερό και κόψτε σε φέτες πάχους περίπου ενός εκατοστού. Λαδώστε ένα ταψί για τον φούρνο και απλώστε τις πατάτες καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του ταψιού. Βάλτε μια πολύ λεπτή στρώση από κιμά και συνεχίστε με τις μελιτζάνες. Αδειάστε τον υπόλοιπο κιμά και αφήστε το ταψί στην άκρη.
  • Βήμα 5

    15 λεπτά
    Σε μια κατσαρόλα ρίξτε το βούτυρο μαζί με το αλεύρι και καβουρδίστε για μερικά λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια και σε μέτρια ένταση. Αδειάστε το γάλα και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει η σάλτσα να δένει (δε θα πρέπει να είναι πολύ σφιχτή). Απομακρύνετε από την εστία, ρίξτε το μισό τυρί, το μοσχοκάρυδο και τον κρόκο αυγού. Ανακατέψτε και απλώστε ομοιόμορφα επάνω από τον κιμά. Ραντίστε με το υπόλοιπο τυρί, τοποθετήστε στο φούρνο στους 160°C μέχρι η επιφάνεια του μουσακά να πάρει χρώμα.
  • Βήμα 6

    1 λεπτά
    Ο μουσακάς είναι έτοιμος για σερβίρισμα.
Μουσακάς

Βήμα 1 6

Βήμα 1 Βήμα 1

Σε ένα κατσαρολάκι ρίξτε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ρίξτε το σκόρδο και στη συνέχεια τον κιμά. Ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει ο κιμάς να βγάζει τα υγρά του.

Μουσακάς

Βήμα 2 6

Βήμα 2 Βήμα 2

Προσθέστε τον τοματοχυμό, τη δάφνη, τον κύβο βοδινού MAGGI και το μπαχάρι. Ρίξτε ένα μικρό ποτήρι νερό (200 ml) και μαγειρέψτε μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Παράλληλα, σε ένα δεύτερο κατσαρολάκι βάλτε ολόκληρες τις πατάτες ξεφλουδισμένες, προσθέστε νερό να σκεπαστούν και βράστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

Μουσακάς

Βήμα 3 6

Βήμα 3 Βήμα 3

Ξεφλουδίστε τις μελιτζάνες και κόψε τις σε λεπτές φέτες πάχους λιγότερο από ένα εκατοστό. Ραντίστε με ελαιόλαδο, αλατίστε, απλώστε σε μια ή δυο λαμαρίνες για τον φούρνο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40 λεπτά.

Μουσακάς

Βήμα 4 6

Βήμα 4 Βήμα 4

Όταν βράσουν οι πατάτες κρυώστε κάτω από τρεχούμενο νερό και κόψτε σε φέτες πάχους περίπου ενός εκατοστού. Λαδώστε ένα ταψί για τον φούρνο και απλώστε τις πατάτες καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του ταψιού. Βάλτε μια πολύ λεπτή στρώση από κιμά και συνεχίστε με τις μελιτζάνες. Αδειάστε τον υπόλοιπο κιμά και αφήστε το ταψί στην άκρη.

Μουσακάς

Βήμα 5 6

Βήμα 5 Βήμα 5

Σε μια κατσαρόλα ρίξτε το βούτυρο μαζί με το αλεύρι και καβουρδίστε για μερικά λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια και σε μέτρια ένταση. Αδειάστε το γάλα και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει η σάλτσα να δένει (δε θα πρέπει να είναι πολύ σφιχτή). Απομακρύνετε από την εστία, ρίξτε το μισό τυρί, το μοσχοκάρυδο και τον κρόκο αυγού. Ανακατέψτε και απλώστε ομοιόμορφα επάνω από τον κιμά. Ραντίστε με το υπόλοιπο τυρί, τοποθετήστε στο φούρνο στους 160°C μέχρι η επιφάνεια του μουσακά να πάρει χρώμα.

Μουσακάς

Βήμα 6 6

Βήμα 6 Βήμα 6

Ο μουσακάς είναι έτοιμος για σερβίρισμα.

Συνταγή ως PDF