Αρχική   >   Συνταγή    >    Γεμιστά από τον Άκη Πετρετζίκη

ΓΕΜΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΆΚΗ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗ

Maggi Cooking - Γεμιστά από τον Άκη Πετρετζίκη

ΓΕΜΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΆΚΗ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗ
Χρόνος προετοιμασίας
40'
Χρόνος μαγειρέματος
90'
Μερίδες
6
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο 
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 6 ντομάτες
  • 6 πιπεριές

Για τη γέμιση

  • 4 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 500 γρ κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κολοκύθι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • αλάτι αρκετό
  • πιπέρι αρκετό
  • 350 γρ. ρύζι γλασέ
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτα
  • 1 κύβος κότας Μaggi
  • 500 ml νερό
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1/3 ματσάκι άνηθο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Για τα λαχανικά

  1. Ανακατεύουμε τις πατάτες με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
  2. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.
  3. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ένα καπάκι μισό με ένα εκατοστό από κάθε ντομάτα από την κάτω μεριά. Κόβουμε από αυτήν την πλευρά γιατί χωράει πιο πολύ γέμιση.
  4. Παίρνουμε ένα μπολ και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε τις ντομάτες από τη σάρκα τους προσέχοντας να μην κάνουμε τρύπες για να μη φύγει η γέμιση όσο θα τις ψήνουμε.
  5. Τοποθετούμε τις ντομάτες όμορφα στο ταψί μας με το κοτσάνι προς τα κάτω.
  6. Πιέζουμε τη γέμιση από τις ντομάτες λίγο με τα χέρια μας να βγάλουν τα υγρά και αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ
  7. Κόβουμε λίγο τη βάση από τις πιπεριές για να μπορούν να κάτσουν στο ταψί. Κόβουμε το καπάκι περίπου ½ με 1 εκ. κάτω από το κοτσάνι. Αφαιρούμε τα σπόρια και τοποθετούμε τις πιπεριές όμορφα στο ταψί.

Για τη γέμιση

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 4 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε ελαφρά.
  2. Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι μας και ανακατεύουμε για να σοταριστεί και αυτό.
  3. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το κολοκύθι και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
  4. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά μας.
  5. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι αρκετό γιατί θα ρίξουμε και το ρύζι. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να χάσει τα υγρά του και να το θωρακίσουμε.
  6. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας πελτέ τομάτας και τον κύβο κότας Maggi και σοτάρουμε για ένα λεπτό. Προσθέτουμε 300 ml νερό και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
  7. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη γέμιση της τομάτας. Ανακατεύουμε και δε συνεχίζουμε να ψήνουμε γιατί η φάρσα μας (γέμιση) θα ψηθεί στον φούρνο μέσα στα λαχανικά.
  8. Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά μας και αφού βγάλουμε το τηγάνι από τη φωτιά, τα βάζουμε μέσα όλα και τα ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με μπόλικο ελαιόλαδο τα λαχανικά μέσα κι έξω και τα αλατοπιπερώνουμε.

Συναρμολόγηση

  1. Γεμίζουμε τα λαχανικά μας, με τη βοήθεια ενός κουταλιού με τη γέμιση μέχρι τα ¾ για να μη βγει το ρύζι από έξω όταν φουσκώσει στο ψήσιμο.
  2. Βάζουμε τις πατάτες ενδιάμεσα στα λαχανικά στο ταψί.
  3. Ό,τι γέμιση περισσέψει, τη βάζουμε μέσα στο ταψί για να γίνουν νόστιμες και οι πατάτες μας.
  4. Προσθέτουμε 100 ml νερό στο ταψί. (το νερό δεν είναι σίγουρο ότι θα το χρειαστούμε όλο. Εξαρτάται από το πόσο ζουμερά είναι τα λαχανικά μας και αν δούμε ότι χρειάζεται προσθέτουμε και το υπόλοιπο αργότερα).
  5. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 60 λεπτά.
  6. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να πάρουν όμορφο χρώμα τα γεμιστά μας.
  7. Πασπαλίζουμε με φρέσκο ελαιόλαδο.