Αρχική   >   Συνταγή    >    Ριζότο με γαρίδες και ντομάτα από τον Άκη Πετρετζίκη

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΆΚΗ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗ

Maggi Cooking - Ριζότο με γαρίδες και ντομάτα από τον Άκη Πετρετζίκη

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΆΚΗ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗ
Χρόνος προετοιμασίας
20'
Χρόνος μαγειρέματος
30'
Βαθμός δυσκολίας
Εύκολο

ΥΛΙΚΑ

  • 1 λίτρο νερό με 2 κύβους λαχανικών Μaggi
  • 4 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και έξτρα για το σερβίρισμα
  • 2 ντομάτες χωρίς ζουμιά, φλούδια και σπόρια κομμένες σε κυβάκια 1 εκ.
  • 2 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ξερό μέτριο ψιλοκομμένο
  • 250 ρύζι για ριζότο
  • 250 γρ κρασί λευκό για το ριζότο
  • 400 γρ γαρίδες μεγάλες καθαρισμένες
  • 100 γρ κρασί λευκό για τις γαρίδες
  • αλάτι (αν χρειαστεί)
  • πιπέρι
  • λίγη παρμεζάνα τριμμένη για το σερβίρισμα
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα και λίγο για τις γαρίδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον ζωμό μέχρι λίγο πριν βράσει. Τον κρατάμε ζεστό καθώς φτιάχνουμε το ριζότο.
  2. Σε μία κατσαρόλα στενή και ψηλή, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Θέλουμε να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα οπότε σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε και αυτό. Θέλουμε να το δούμε να γίνεται διάφανο. Τη στιγμή εκείνη προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε καλά μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο.
  4. Προσθέτουμε τις μισές ντομάτες και τις σοτάρουμε και αυτές για λίγο.
  5. Ξεκινάμε και προσθέτουμε τον ζωμό με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Μειώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό.
  6. Προσθέτουμε κουτάλα κουτάλα το ζωμό και περιμένουμε να απορροφηθεί η μία πριν προσθέσουμε την επόμενη.
  7. Αυτό θα μας πάρει 15-20 λεπτά. Να ξέρουμε επίσης ότι το ριζότο πρέπει να σερβιριστεί σχεδόν αμέσως και δεν μπορεί να περιμένει.
  8. Παράλληλα σε ένα τηγάνι που καίει σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  9. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά μέχρι να αρχίσουν οι γαρίδες να γίνονται «θολές». Δεν θέλουμε να τις παραβράσουμε γιατί θα σκληρύνουν.
  10. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο το ρύζι προσθέτουμε μέσα το τυρί, τις υπόλοιπες ντομάτες, τις γαρίδες και το ζουμί τους και ανακατεύουμε καλά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα.
  11. Σερβίρουμε με έξτρα μαϊντανό, ελαιόλαδο και παρμεζάνα.
ΘΕΣ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ;