Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
MyMenu IQ™
Balance your meal
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
What does it mean?
Great Balance
What does it mean?
Now enjoy your meal!
Πίσω
Your Selection (1)
Πίσω
56 27.8g / 56%
17 20.3g / 17%
27 30.1g / 27%

The energy content breakdown shows the amount of the macronutrients (i.e. carbohydrate, protein and fat) contained in one serving of the recipe and their relative contribution (in %) to the total energy content of the serving.

What is a balanced menu?

A balanced menu provides a variety of food groups and key nutrients.

MyMenu IQ™ generates a nutritional score, considering the energy content and the nutrients in the menu, and their contribution towards achieving nutritional recommendations as based on a 2,000 kcal daily diet for an average adult.
 
MyMenu IQ™ guides you to select a balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

What does the MyMenu IQ™ score mean ?

Room for Balance Improvement (0 - 44)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Great Balance (70 - 100)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Good Balance (45 - 69)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

The MyMenu IQ™ score applies to the digital recipe as described on the site. Nutrition composition data for food ingredients and food products is based on Standard Food Composition Databases such as USDA SR28, BLS32 as well as food label data.

Nutritional Tips

Tip 1

Tip 2

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Χοιρινό με σέλινο από τον Άκη Πετρετζίκη

(1)
142 λεπτά
Δύσκολη

Συστατικά

8 μερίδες

Αυτό το πιάτο έγινε για 8

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  γρ.
Σέλινο
150  γρ.
Λευκό κρασί
1 
Κρεμμύδι
500  γρ.
Πράσα
0.5  κ.γλ.
Αλάτι
0.33  κ.γλ.
Μαύρο πιπέρι
150  γρ.
Ελαιόλαδο
1  κιλό
Μπούτι χοιρινό (χωρίς κόκαλο)
1 
Σελινόριζα
5 
Κρεμμύδια φρέσκα
2  κ.σ.
Κορν Φλαουρ
2 
Αυγά
2 
Ξύσμα λεμονιού
2 
Χυμός λεμονιού

μεγέθη μερίδας

Οι 5 καλύτερες συμβουλές και κόλπα μας

Εξαγωγή Συστατικών

Επιλέξτε από την λίστα των συστατικών

αντίγραφο
.

Εμφάνιση διατροφικών τιμών

Υδατάνθρακες
20.32 g
Ενέργεια
463.77 kcal
Λιπαρά
27.83 g
Εδώδιμες Ίνες
3.38 g
Πρωτεΐνες
30.11 g
Σάκχαρα
6.58 g
Πληροφορίες ανά μερίδα

Εκτέλεση

142 λεπτά
  • Βήμα 1

    5 λεπτά
    Καθαρίζουμε το σέλινο, και όλα τα λαχανικά. Κόβουμε τo σέλινο σε κομμάτια 10 εκ. (κρατάμε μερικά τρυφερά φύλλα για το σερβίρισμα), τη σελινόριζα σε κύβους 1,5 εκ και κρατάμε μόνο το λευκό μέρος από τα πράσα.
  • Βήμα 2

    5 λεπτά
    Σε άφθονο νερό που βράζει βράζουμε το σέλινο για 2-3 λεπτά, σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, κόβουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες.
  • Βήμα 3

    7 λεπτά
    Σε μια μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα, σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι μαζί με τη σελινόριζα και τα πράσα. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και σε αυτό σοτάρουμε το κρέας. Αν η κατσαρόλα μας δεν είναι πολύ μεγάλη, το κάνουμε αυτό λίγο-λίγο μιας και θέλουμε να πάρει καλό χρώμα το κρέας μας και να μην βράσει.
  • Βήμα 4

    55 λεπτά
    Σβήνουμε με το λευκό κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ. Καλύπτουμε το κρέας με καυτό νερό, προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών MAGGI, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.
  • Βήμα 5

    30 λεπτά
    Προσθέτουμε τη σελινόριζα, τα πράσα και το σέλινο και σιγοβράζουμε για άλλα 30 λεπτά. Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα φύλλα από τα σέλινα που κρατήσαμε. Όταν το κρέας έχει βράσει και είναι μαλακό, το ίδιο και τα λαχανικά αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει λιγάκι.
  • Βήμα 6

    10 λεπτά
    Για το αυγολέμονο: Χτυπάμε τους κρόκους καλά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το corn flour διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό. Προσθέτουμε λίγο ζουμί από το φαγητό συνεχίζοντας το κτύπημα.
  • Βήμα 7

    30 λεπτά
    Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάμε δεξιά-αριστερά φροντίζοντας να πάει παντού. Σιγοβράζουμε για λίγο ακόμα μέχρι να πήξει η σάλτσα, προσθέτουμε λίγο από το ξύσμα του λεμονιού και σερβίρουμε.
Χοιρινό με σέλινο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 1 7

Βήμα 1
: Κρεμμύδια μεσαία, Πράσο, Σέλινο

Καθαρίζουμε το σέλινο, και όλα τα λαχανικά. Κόβουμε τo σέλινο σε κομμάτια 10 εκ. (κρατάμε μερικά τρυφερά φύλλα για το σερβίρισμα), τη σελινόριζα σε κύβους 1,5 εκ και κρατάμε μόνο το λευκό μέρος από τα πράσα.

Χοιρινό με σέλινο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 2 7

Βήμα 2 Βήμα 2

Σε άφθονο νερό που βράζει βράζουμε το σέλινο για 2-3 λεπτά, σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, κόβουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες.

Χοιρινό με σέλινο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 3 7

Βήμα 3

Σε μια μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα, σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι μαζί με τη σελινόριζα και τα πράσα. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και σε αυτό σοτάρουμε το κρέας. Αν η κατσαρόλα μας δεν είναι πολύ μεγάλη, το κάνουμε αυτό λίγο-λίγο μιας και θέλουμε να πάρει καλό χρώμα το κρέας μας και να μην βράσει.

Χοιρινό με σέλινο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 4 7

Βήμα 4

Σβήνουμε με το λευκό κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ. Καλύπτουμε το κρέας με καυτό νερό, προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών MAGGI, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.

Χοιρινό με σέλινο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 5 7

Βήμα 5

Προσθέτουμε τη σελινόριζα, τα πράσα και το σέλινο και σιγοβράζουμε για άλλα 30 λεπτά. Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα φύλλα από τα σέλινα που κρατήσαμε. Όταν το κρέας έχει βράσει και είναι μαλακό, το ίδιο και τα λαχανικά αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει λιγάκι.

Χοιρινό με σέλινο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 6 7

Βήμα 6

Για το αυγολέμονο: Χτυπάμε τους κρόκους καλά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το corn flour διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό. Προσθέτουμε λίγο ζουμί από το φαγητό συνεχίζοντας το κτύπημα.

Χοιρινό με σέλινο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βήμα 7 7

Βήμα 7

Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάμε δεξιά-αριστερά φροντίζοντας να πάει παντού. Σιγοβράζουμε για λίγο ακόμα μέχρι να πήξει η σάλτσα, προσθέτουμε λίγο από το ξύσμα του λεμονιού και σερβίρουμε.

Συνταγή ως PDF